BİLDUNG NEDİR?
Eğitimin gündemimizde sık sık yer aldığı bu süreçte sürekli karşılaştığım bir kavram olan Bildung’u merak ettim ve araştırmak istedim. Araştırmalarım sonucu net ve kesin bir yazı bulamamam üstüne kendim anlayıp açıklayarak bir yazı yazmak istedim.

Bildung eskiden gelen bir Alman eğitim sistemidir.Hegel “İnsan, olması gerektiği şeye ancak Bildung sayesinde ulaşabilir” demiştir.Alman kültür hayatının en önemli kavramlarından olan Bildung nedir?
Kelimenin kökenindeki “Bild” resim, imaj, biçim; “-ung” son eki ise kelimeye oluş anlamı kazandırmaktadır. Bildung’un Türkçe karşılığı kendi kendini yetiştirme ,oluşturma,eğitim gibi anlamlarla karşımıza çıkıyor ama bence Bildung’un manası daha derin ve anlamı tam karşılanmıyor.Bildung’u araştırmalarım sonucu birkaç cümleyle özetlemem gerekirse Bildung; insanın dışarıdan aldığı etkileri, kendi iç dünyasında zihninin, kalbinin, benlik duygusunun ve kimliğinin birleşmesiyle doğumdan ölümüne geçirdiği değişim, bireyin hikayesi. Herhangi bir genel ya da mesleki eğitim aracılığıyla kazanılan geliştirilen beceriler söz konusu değil ,uyumlu çok yönlü bir içsel gelişim süreci sonucudur. Bildung kavramı latince kökenli olmaması sebebiyle özgün bir felsefe geliştirme imkanı sunmuş ve bu sebeple Bildung’u diğer dillere tercüme etmek ve karşılığını bulmak zorlaşmıştır. Bildung sahibi bireyin, kendisini gerçekleştirmesi için çevresini de benzer şekilde dönüştürmesi, Bildung kavramının işlevsel kılınabileceği ortamı yaratması gerekir. Bu da bildung’un toplumsallaşması demektir.
Bildung kavramını hayata geçiren,program haline getiren isim ise Wilhelm von Humboldt olmuştur. Humboldt 1809-1810 yıllarında Prusya yönetimi altında görev almış ve önemli bir eğitim reform programı oluşturmuştur.
Bu program çerçevesinde temel eğitimden üniversite eğitimine kadar Bildung idealleri kılavuz rolünü oynamıştır. 1809 yılında kurulan Berlin üniversitesi, mesleki eğitim ya da uzmanlaşma yerine olgun bireylerin yetişmesini öncelik alan bir programa sahiptir.
Bildung kavramı kalıcı olmasa da, bu kavramın yine de modern üniversite anlayışının oluşmasında payı oldukça büyüktür.
Senin Tepkin Nedir?






