Amino Asitler Nelerdir ve Nerede Bulunurlar?
Canlılığın temel taşlarından amino asitler yalnızca doğada değil, çok uzaklardan gelen misafirlerimiz gök taşlarında da bulunabiliyor.

Amino asitler; bir hidroksil ve bir amino grubu içeren moleküler yapılardır, ve bu moleküler yapılar peptit bağlarıyla bağlanarak vücudumuzun yapıtaşları olan polipeptitleri ve proteinleri oluştururlar. Yalnızca insan vücudunun değil, tüm canlı hücrelerin temel parçalarıdırlar. Proteinleri oluşturan amino asit sayısı değişse de, amino asit çeşitliliği 20 temel amino asit tarafından sağlanır.
Bu amino asitlerden esansiyel olanları metabolik olarak sentezlenemez ve gıdalarla alınması zorunludur. İnsanlar için 9 esansiyel aminoasit bulunurken bu sayı köpekler için 10'dur.
Dünyada canlılığın temeli sayılabilecek amino asitlere doğada oldukça sık rastlanır. Ancak amino asitler yalnızca dünya üzerinde bulunmazlar. Dünyaya düşen bazı göktaşı örneklerinde aminoasitlere rastlanmıştır. Buna bir örnek 1969 yılında Avustralya'ya düşmüş Murchison göktaşıdır.
Murchison göktaşı, yerde bulunmasından ziyade düştüğü sırada gözlemlendiği için nadirdir, bu nedenle bilim insanları bu gök taşı üzerinde en erken şekilde inceleme yapabildiler. Karbonlu kondrit yapısında olan bu göktaşları daha yaygın kayalık göktaşlarının aksine, organik moleküller ve yaklaşık yüzde 8 oranında su barındırırlar. Bu meteoritte de 70'in üzerinde amino asit tespit edilmiştir ve bunlardan sadece 19'u Dünya'da bilinmekteydi.
Senin Tepkin Nedir?






