Anne Sütü Mucizesi

Anne sütü ilk 6 ay bebegin tek ihtiyacı olan besindir. Anne sütünün gerek anne için gerek bebek için mucizeleri yadsınamaz derecede fazladır. Sağlık Bakanlığı tarafından bebeklerin en az 2 yaşına kadar anne sütü alması önerilmektedir.Gelin bu mucize besini yakından inceleyelim

 0
Anne Sütü Mucizesi

İlk 6 ay sadece anne sütü

Anne sütü ve içeriği bebeğin ilk 6 ay boyunca ihtiyacı olan bütün besin maddelerini içermektedir. Bunu için bebeğin doğundan itibaren 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmesi tavsiye edilir. 

Ilk 6 ay anne sütünden başka su dahil hiçbir besin verilmemeli

 Çoğu anneler bebeklerinin susadığını ve susuzluk çektiğini ifade ederek bebeklerine su vermektedirler. Oysa anne sütünün yaklaşık %87'lik bir kısmı sudan oluşmakta ve bebegin su ihtiyacı bu sayede karşılanmaktadır. Ek olarak bebeğe su takviyesi yapıldığında  bebegin midesi dolacagı için bebek emmek istemeyecek ve yeterli beslenemeyecektir. Bunun için ilk 6 ay anne sütü bebeğe verilmemelidir.

Anne sütünün bebeğe yararları

Anne sütü ile beslenen bebek büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan bütün maddeleri aldıgı için sağlıklı bir şekilde büyür. Anne sütündeki maddeler bebegin zeka gelişimini destekler. Bebek doğum sonrasında  saglıklı bir şekilde kilo alır.Anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık, kolik gibi problemler formül mama ile beslenenlere göre oldukça az görülür.Bebeğin anne ile teması sağladığı için bebek   daha uysal ve huzurlu olur. Sindirim şikayetleri çok az görülür ya da görulmez. Böylece bebek gece daha rahat uyur.

Emzirmenin Anneye Yararları

Emziren anneler doğum sonrası daha kolay kilo verirler. Pospartum kanama daha az görülür. Bebek ile ten teması daha etkili sağlandığı için anne ,annelik rolüne daha kolay adapte olur. Depresyon, psikoz  gibi ruhsal problemler daha az görülür. Ayrıca bebeğini su dahil hicbir besin vermeden , etkili emziren annelerde emzirmek ilk 6 ay doğum kontrol yöntemi olarak kullanılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ;annenin bebegini günde 2 -3 saatte bir, gece ise  3-4 saatte bir en az 5 dakika ve hicbir besin vermeden emzirmesidir. 

Süt, bebek emdikçe gelir , Süt geldikçe bebek emzirilmez

Annelerin birçoğu sütlerinin az geldiğini ve bebeklerini doyurmadığını  ifade  ederek formul mamalara başlamaktadırlar. Oysa buradaki önemli husus az gelen anne sütünün bebek emdikçe artacağıdır.  Bebek, memedeki sütü bitirdikçe ,hormonlara 'süt bitti, süt az' sinyali  verilmekte ve vücut daha fazla anne sütü üretmektedir.Yani ilk başlarda az gelen süt bebek memeyi boşalttıkca artacaktır. 

Bir meme boşalmadan diğerine geçilmemeli

Bebeğe verilen meme tamamen boşaltılmalıdır. Bebek bir memeyi bitirmeden diğerine geçilmemelidir. Çünkü üst başlıkta anlattığımız üzere meme boşaldıkça vücuda' süt üret 'sinyali gidecektir. Bunun için memelerin boş olmasına özen gösterilmeli bebek sık sık emzirilmelidir. Ayrıca dolu olan memeler gerginlik yaratarak annenin sırtında ve memelerinde ağrı ya da  hassasiyete neden olacaktır. Bebek emmediğı zamanlarda ise pompa ya da elle sağma yöntemleri kullanılarak memeler boşaltılmalıdır.Bebek emmeyi bırakmadığı takdirde pompa kullanmanın sütü azalttığına dair söylentiler asılsızdır.

Bebek istedikçe emzirilmelidir.

Emzirirken herhangi bir sıklık ölçüsü verilememektedir. Bebek her istediğinde emmesi önerilir. Bu sıklık her saat başı ya da 2 saatte bir olabilir. Genellikle bebekler ilk ay gündüzleri 2 saatte bir geceleri ise 3-4 saatte bir emmek isterler. Bebek büyüdükçe bu sıklık azalmaktadır. Eğer bebek gündüz 3 gece 4 saat boyunca uyumuş ve emmek istememiş ise bebek  uyandırarak emzirilebilir.

Sütüm yeterli mi?

Bebek eğer tatmin olmuş görünmüyorsa, Bebek ilk 3 ay ayda yarım kilo, daha sonraki aylar ayda 30 gr tartı aldıysa.Bebek günde 5-6 kez bezini ıslatıyorsa süt bebek için yeterlidir.

Meme başı yaraları

Meme basında oluşan yaralar genel olarak bebeğin yanlış emzirilmesinden kaynaklanmaktadır. Bebeği emzirirken  sadece meme başının verildiğı, kahverengi bölgenin verilmediği durumlarda bebe başı, basıncın etkisiyle aşınacak ve yaralar oluşacaktır.  Böyle durumlarda meme başı çatlak kremleri kullanılabilir lakin emzirme bırakılmamalıdır. Bebek emdikçe göğüsler boşalacağı için iyilesme daha hızlı olacaktır. Emzirme sonrasında anne sütünün memeye sürülmesi de yara iyileşmesini hızlandırır.

Emzirirken duruş önemlidir

Bebeği kucakta emzirirken bebeğin daha rahat uzanması için annenin beli düz ve dik olmalıdır. Sırtını ve ayaklarının altını yasatıkla desteklemek anneyi rahatlatabilir. Emzirme aşamasına geçmeden önce mutlaka eller yıkanmalıdır. Anne bir eli ile bebeği tutarken, diğer eli 4 parmak altta başparmak üstte olacak şekilde memesini desteklemelidir. Anne meme başını bebeğin ağzına doğru deydirerek bebeğin ağzını açmasını sağlamalıdır. Bebek ağzını açıp memeyi aramaya başlayacaktır.

Anne memeyi verirken sadece başını değil kahverengi bölgeyi de verebildiği kadar bebeğin ağzına vermelidir. Bebeğin alt dudaklarının dışarı dönük olmalı bebeğin kahverengi bölgeyi kavradığını gösterir. Bebeğin dudakları içe dönük ise memeyi kavrayamamıştır. Ayrıca anne kolunun altına bir yastık koyarak bebeği yükseltmelidir .Böylece bebek emerken yorulmaz.

Biberon emzik kullanılmamalı

Biberon kullanımı bebeklerin memeyi reddetmesine sebep olmaktadır. Bebek ,anne memesinden sütü emmek için daha fazla efor sarf etmektedir.Biberon ile süt içerken herhangi bir efor harcamasına gerek kalmaz ve süt rahatlıkla ağzına dolar. Dolayısıyla bebek biberondan daha kolay içtiği icin anne memesini almak istemez. Ilk zamanlarda anneler bebellerinin hem memeyi hem biberonu birlikte yürüttüklerini söyleseler  de bir aydan kısa bir süre sonra bebekler memeyi reddetmektedir. Biberon ile bebek içecegi sütü  ayarlayamadıgi icin bebegin soluk borusuna kaçma riski yuksektir. Ayrica biberon ile beslenen bebeklerde gaz,kolik, kabızlık gibi sindirim problemleri  çok sık görülmektedir.Bu problemlere paralel bebekte huzursuzluk gece uykusunu alamama gibi durumlar ile sık sık karşılaşılmaktadır.

Emzik,bebeklerde tokluk hissi yaratacaktır. Böylece bebekler daha az emmek isteyecektir. Buna paralel olarak bebeklerde yetersiz beslenme durumları ortaya çıkacaktır.

Ayrıca emzik ve biberon bebeklerde diş ve diş etinde yapısal bozukluklara sebep olmakta diş gelişimini yavaşlatmaktadır. 

6. Aydan sonra emzirmeye ek olarak Ek gıda takviyesi yapılmalıdır.

Anne sütü ilk 6 ay bebeğin beslenme ihtiyacının %100'ünü karşılarken 6. aydan sonra sadece %50 sini karşılayabilmektedir. Bunun için 6. aydan itibaren yoğurt püre gibi ek gıdalara başlanmalıdır.

Senin Tepkin Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow