Çiplerdeki küresel kıtlık 'kriz noktasına ulaşıyor'

Tüketici fiyatları yükselirken, yarı iletkenlerin kıtlığı Samsung'tan Ford'a üretimi yavaşlatıyor. Ford kısa süre önce iki otomobil fabrikasındaki vardiyaları iptal etti ve çip kıtlığı kârın 1 milyar ila 2,5 milyar ABD dolarına kadar vurulabileceğini söyledi.

 0
Çiplerdeki  küresel kıtlık 'kriz noktasına ulaşıyor'

Tüketiciler, yarı iletkenlerdeki küresel bir kıtlık arttıkça, TV'lerden cep telefonlarına, arabalara ve oyun konsollarına kadar ürün fiyatlarındaki artışlar ve kıtlıklarla karşı karşıya.

Dünyadaki her elektronik cihazın içindeki "beyin" olan çip kıtlığı, geçen yıldan bu yana giderek daha da kötüye gidiyor.

Başlangıçta sorun, koronavirüs pandemisi ilk vurduğunda fabrikalar kapandığında yalnızca tedariklerdeki geçici bir gecikmeydi.

Bununla birlikte, üretim normale dönmüş olsa da, pandeminin tetiklediği değişen alışkanlıkların yol açtığı yeni bir talep artışı, artık kriz noktasına ulaştığı anlamına geliyor.

Teknoloji ağırlıklı elektrikli araçlara yatırım yapan otomobil üreticileri, TV ve ev bilgisayarı satışlarındaki patlama ve yeni oyun konsolları ve 5G özellikli cep telefonlarının piyasaya sürülmesi talepleri artırdı.

2 trilyon dolarlık bir şirket ve yılda 58 milyar dolar harcayan dünyanın en büyük yarı iletken alıcısı olan güçlü Apple bile, kıtlık nedeniyle çok beğenilen iPhone 12'nin piyasaya sürülmesini geçen yıl iki ay ertelemek zorunda kaldı.

Mirabaud'da medya ve teknoloji analisti Neil Campling, "Çip  her şeydir" diyor. Burada mükemmel bir arz ve talep faktörleri fırtınası yaşanıyor. Ama temelde, takip edilemeyen yeni bir talep seviyesi var, herkes krizde ve daha da kötüye gidiyor. "

Ford geçtiğimiz günlerde iki otomobil fabrikasındaki vardiyaları iptal etti ve bu yıl talaş kıtlığı nedeniyle kârın 2,5 milyar dolara kadar düşebileceğini söyledi. Nissan, Meksika ve ABD'deki fabrikalarda üretim boşta kalıyor. 

Geçen ay, diğer konsol üreticileriyle birlikte geçen yıl stok kıtlığıyla mücadele eden Sony, yarı iletken tedarik sorunu nedeniyle bu yıl yeni PS5 için satış hedeflerine ulaşamayabileceğini söyledi. Microsoft'un Xbox'ı, tedarik sorunlarının en azından yılın ikinci yarısına kadar devam edeceğini tahmin ettiğini söyledi.

Ancak, yarı iletken krizinin en etkileyici örneği, Apple'dan sonra ürünleri için dünyanın en büyük ikinci yonga alıcısı olan Samsung'dan geldi. Bu haftanın başlarında şirket, dünyanın en büyük ikinci çip üreticisi olmasına rağmen, kıtlık nedeniyle üst düzey akıllı telefonunun lansmanını ertelemek zorunda kalabileceğini söyledi.

Campling, “Samsung'un 56 milyar dolarlık yarı iletkenleri başkalarına satması ve bunlardan 36 milyar dolar tüketmesi inanılmaz, kendi ürünlerinden birinin lansmanını ertelemek zorunda kalabileceğini düşünüyor” diyor.

Samsung’un aynı zamanda mobil iş birimini de yöneten eş genel müdürü Koh Dong-jin, sınırlı sayıda çip tedariğini kimin alacağına dair gagalama düzeninde "ciddi bir dengesizlik" olduğunu söyleyen önemli bir sorunun altını çizdi.

Geçen yıl araç satışları düşerken çip siparişlerini azaltan otomobil üreticileri, pazar toparlanınca yeniden sipariş vermeye çalıştıklarında kendilerini sıranın arkasında buldular. Tüm küresel otomobil endüstrisi yaklaşık 37 milyar dolar değerinde çip satın alıyor, Toyota ve Volkswagen gibi en büyük oyuncuların her biri 4 milyar dolardan fazla harcıyor .

Campling  “En kötü etkilenenler, partiye en son ulaştıkları için otomobiller oldu; Apple yılda 56 milyar dolar harcıyorsa ve büyümeye devam ederse, önce kime sarf malzemelerini hazırlayacaksınız? " diyor.

Çip sıkıntısı bir süredir devam edecek gibi görünüyor. Karmaşık yarı iletken üretim fabrikalarının faaliyete geçmesi iki yıla kadar sürebilir ve üreticiler bir yıldan kısa bir süre içinde ikinci kez fiyatlarını önemli ölçüde artırma sürecindedir.

Campling, "Zincir boyunca fiyatlar yükselirken arzın yakalandığına veya talebin düştüğüne dair hiçbir işaret yok" diyor. "Bu sokaktaki insanlara geçecek. Arabaların daha pahalı, telefonların daha pahalı olmasını bekleyin. Bu yılın iPhone'u geçen yıldan daha ucuz olmayacak. "

Senin Tepkin Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow