Bilim insanları farelerin sosyal davranışlarını ışık ile kontrol etmeyi başardı

Bilim insanları tarafından yeni geliştirilen kablosuz bir cihaz ile farelerin beyin aktiveleri kontrol edilmeye başlandı. Bunun gibi araştırmalar sinir hücrelerinin ve beynin nasıl çalıştığı ve nasıl kontrol edilebileceği üzerine bir çok bulguya ışık tutabilir.

 0
Bilim insanları farelerin sosyal davranışlarını ışık ile kontrol etmeyi başardı

Bilim insanları farelere yerleştirdikleri kablosuz kafa seti ile, ışığı kullanarak  sosyal davranışları kontrol edeen bazı sinir hücrelerinin aktivasyonunu açıp kapatarak kontrol etmeyi başardı.

Bu uzaktan kontrol deneyleri, sosyal davranışların altında yatan nöral devrenin nasıl çalıştığına dair bir çok ipucu vermeye başladı. Bu araştırma, 10 Mayıs'da Nature Neuroscience dergisinde yayınlandı.

Bu yeni cihaz, çok bilinmeyen "Optogenetik" alanını temel almaktadır. Optogenetik, gen fonskyonlarının görünür yada görünmez ışıklar ile manipule edilmeni araştıran genetiğin bir alt dalıdır. Genel olarak virüsler yoluyla hücreler genetik olarak manipüle edilir ve bu sayede ışığa farklı tepki vermeleri sağlanır.

Normalde optogenetik cihazları nöronları fiber-optik kablolar aracılığı ile ışıkla besler fakat bu bağlantılar bir çok farklı nöron ile etkileşime girebilir. Bu yüzden bilim insanları yeni geliştirdikleri kablosuz cihaz ile daha sofistike bir araştırma yapma imkanı buldu. Bu cihaz da yüksek frekans radyo dalgalarını farklı yoğunlukta ve zamanlarda kullanarak, kemirgenlerin üzerinde etkisini incelemektedir.

Senin Tepkin Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow