Birine Dokunduğunuzda Neden Hafif Bir Elektrik Çarpması Hissedebilirsiniz?

Vücudumuzun bu küçük şokları nasıl alıp verebildiğini açıklıyor ve bundan nasıl kaçınılacağına dair bazı ipuçları buluyoruz.

 0
Birine Dokunduğunuzda Neden Hafif Bir Elektrik Çarpması Hissedebilirsiniz?

İnsan vücudu bizim için harika sürprizler taşıyabilir. Örneğin, bazen küçük miktarlarda elektriği başka nesnelere iletebildiğimiz gerçeğini düşünün. Birine yaklaşırken veya bir nesneye dokunurken hiç hafif elektrik şoku aldınız mı? Bu fenomenin neden oluştuğunu ve nasıl çalıştığını merak ettiyseniz, bu nihayet sorularınıza bazı cevaplar almak için iyi bir fırsattır.

Vücudumuzun bu küçük şokları nasıl alıp verebildiğini açıklıyor ve bundan nasıl kaçınılacağına dair bazı ipuçları buluyoruz.

Vücudumuzdaki atomlar pozitif, negatif ve nötr enerjiye sahiptir

Çevremizdeki her şey atomlardan oluşur ve elbette buna insan vücudu da dahildir. Atomlar ise protonlardan, elektronlardan ve nötronlardan oluşur. Bunların her birinin sırasıyla pozitif, negatif veya nötr bir yükü vardır ve istisnasızdır. Ve atomlar genellikle bu 3 tip parçacığın biraz sabit bir sayısına sahipken, elektronlar her zaman bir yerden diğerine geçme eğilimindedir. Bu, onları selamladığımızda ve omuzlarına hafifçe vurduğumuzda veya el sıkıştığımızda mobilyamızdan giysilerimize ve oradan bir meslektaşımızın omzuna geçebilecekleri anlamına gelir.

Statik elektrik, negatif enerji dengelenmediğinde olan şeydir

Elektronlar ve protonlar arasında bir denge eksikliği veya başka bir deyişle, negatif ve pozitif enerji dengesizliği olduğunda, bilim adamlarının statik elektrik olarak adlandırdıkları bir şey yaratılır. Karmaşık adı ne olursa olsun, muhtemelen statik elektriği kendiniz yaratmışsınızdır. Örneğin, daha önce saçınızı bir balona sürdüyseniz, aslında bunu yapıyorsunuzdur - daha önce sahip olduğunuzdan birkaç elektron daha fazla "topluyorsunuz". Ancak, kısa bir süre sonra pozitif yüklü bir nesneye yaklaşırsanız, örneğin metal bir nesneyi veya iletken bir malzemeden yapılmış herhangi bir şeyi düşünürseniz, muhtemelen biraz elektrik çarpması hissedeceksiniz. Bunlar bir yerden başka bir yere hareket eden, dengeyi yeniden kazanmaya çalışan elektronlardır.

Küçük elektrik çarpmaları, hava soğuk ve kuru olduğunda daha yaygındır

Kış aylarında veya dünyanın özellikle kuru ve soğuk olduğu yerlerde, statik elektrik daha sık olabilir. Bunun nedeni, nemli havanın aslında doğal bir iletken olmasıdır ve bu, yeterince komik bir şekilde, nemin düşük olduğu ortamlarda meydana gelenler gibi daha güçlü deşarjları önlemeye yardımcı olabilir. İkincisi durumunda, nem eksikliği, biri belirli yüzeylere dokunulurken veya dokunulurken sık elektrik deşarjlarına neden olabilir.

Bize elektronlarını veren ve bize "kıvılcım yaymamızı" sağlayan bazı malzemeler var

Muhtemelen zaten bildiğiniz gibi, metaller elektriğin ana iletkenleridir - o kadar ki, tek amacı elektriği iletmek olan özel nesneler oluşturmak için kullanılırlar. Bununla birlikte, polyester gibi, düşük iletkenliğe sahip olan ve aniden bu hafif elektrik şoklarını verdiğimizde veya aldığımızda bir yerden diğerine giden elektriğin geçişine dahil olabilen lifler de vardır. Örneğin polyester, mobilya ve giyim dahil günlük hayatımızda kullandığımız birçok nesnede bulunur.

Hafif elektrik çarpmasını önlemek için ipuçları

Bu fenomenin günlük hayatınızda rahatsızlık yaratmasını önlemek istiyorsanız atabileceğiniz birkaç kolay adım var.

Statik elektrik üreten zeminlerde yürürken lastik ayakkabı kullanmayın.
Statikin arkasındaki nedenin soğuk ve kuru koşullarda olduğundan şüpheleniyorsanız, odalarınızı nemlendirdiğinizden emin olun.
Her giydiğinizde statik elektrik oluşturmamak için pamuklu giysiler kullanın.
Cildinizi nemli tutun.
Statik bir kerede küçük gruplar halinde serbest bırakılacak şekilde metale sürekli dokunun.
Yüzeyleri temizlemenize yardımcı olabilecek anti-statik ürünler de vardır.

Senin Tepkin Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Şehsuvar Değişebilir her an adres