Çin, nükleer enerjiyle çalışan "yapay güneş" i başarıyla etkinleştirdi
Çin, daha sürdürülebilir hale getirebilirlerse, önümüzdeki yıllarda enerji hedeflerini besleyebilecek bir nükleer füzyon reaktörü olan "yapay güneşi" etkinleştirdi.

Çin, daha sürdürülebilir hale getirebilirlerse, önümüzdeki yıllarda enerji hedeflerini besleyebilecek bir nükleer füzyon reaktörü olan "yapay güneşi" etkinleştirdi.
Çin'in Atom Enerjisi Kurumu, devlet kontrolündeki medya raporuna göre, HL-2M Tokamak reaktörünü ateşledi. Kısa test, nükleer enerjinin daha güvenli, daha temiz formlarını geliştirmeye yönelik küresel bir çabanın ortasında önemli bir bilimsel başarı olarak takdir ediliyor.
Devlet tarafından işletilen People's Daily, "Nükleer füzyon enerjisinin geliştirilmesi sadece Çin'in stratejik enerji ihtiyaçlarını çözmenin bir yolu değil, aynı zamanda Çin'in enerjisinin ve ulusal ekonomisinin gelecekteki sürdürülebilir gelişimi için de büyük önem taşıyor" dedi.
Reaktör, 150 milyon C'yi aşan sıcaklıklara ulaşabilen kapalı bir sıcak plazma döngüsüne güçlü manyetik alanlar uygulayarak güç üretir. Bu, güneşin çekirdeğinden 10 kat daha sıcaktır, ancak mıknatıslar ve süper soğutma teknolojisi onu içeride tutar.
Cihaz, bir süpervizörün dünya hakimiyeti için kullanabileceği bir şeye benziyor, ancak Çin, düzinelerce nükleer enerjiye sahip uluslardan oluşan bir koalisyon olan Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör (ITER) projesiyle birlikte çalışıyor. Amaçları, aynı konsepte dayanan güvenilir bir nükleer füzyon formu geliştirmektir.
Füzyon, bilim adamlarının onlarca yıldır mükemmelleştirmeye çalıştıkları, imrenilen ve bulunması zor bir nükleer teknoloji biçimidir. Füzyon, atomların çekirdeklerini büyük miktarda nükleer atık üretmeden bir araya getirerek güç üretir. Bu, şu anda nükleer silahlar ve enerji santralleri tarafından kullanılan atom bölünme süreci olan fisyonun tam tersidir. Fisyon daha kolaydır, ancak nükleer atık üretir, oysa füzyonun elde edilmesi zordur, ancak bakımı daha temizdir.
Füzyon hala çok pahalı olarak kabul ediliyor, ancak Çin'in testi araştırmacılara bu maliyetleri düşürmenin yollarını aramalarında yardımcı olmalı.
Senin Tepkin Nedir?






