D Vitamini Zehirlenmesi Nedir, Etkileri Nelerdir?

Gıdalardan ve güneş ışığına maruz kalınması durumunda vücut tarafından da üretilebilen D vitamini, kalsiyum emilimi, bağışıklık fonksiyonu ve kemik, kas, kalp sağlığının korunması için önemli rol üstlenmektedir. Fazla alınması durumunda D vitamini zehirlenmesi yaşayacağınızı biliyor muydunuz?

 0
D Vitamini Zehirlenmesi Nedir, Etkileri Nelerdir?

Bazı durumlarda vücutta eksik kalabilen D vitamini, D vitamini takviyesi veya ilaçlarla normal değerlerine gelebilir. D vitaminin faydaları saymakla bitmezken fazlalığı halinde D vitaminin zararları neler olabileceğini hiç düşündünüz mü?

D vitamini zehirlenmesi nedir ve etkisi ne kadar sürer?

Normal değer aralığında kalmak şartıyla D vitaminin faydaları saymakla bitmeyecektir. Normal şartlarda kandaki D vitamini 150 ng/ ml üzerine çıktığı durumlarda D vitamini zehirlenmesi durumundan bahsedebiliriz. Yağ dokusunda depo edilen ve yavaş yavaş salınan D vitamini, zehirlenme durumunda  D vitamini alımı durdurulsa bile yağ dokusunda depo edilen D vitamini salınımı devam edeceği için zehirlenme bulgularının kaybolması birkaç ayı bulabilir. D vitamini alımının normalden fazla olması durumunda yan etkisinin çoğu kandaki kalsiyum miktarına bağlı olacaktır.  Kan kalsiyum değeri yüksek olan herkeste görülmeyecek olan bu belirtiler genellikle 12 mg/ dl seviyesinin üzerine çıktığı durumlarda baş göstermektedir

D Vitamini Zehirlenmesinin Etkileri

Gıda intoleransı ya da irritabl bağırsak sendromu bulguları olan mide ağrısı, kabızlık ve ishal D vitamini zehirlenmesi durumunda da ortaya çıkan bulgular olabilir. Kalsiyum emilimi ve kemik metabolizması için oldukça önemli olan D vitamini gerektiğinden fazla alındığında bu önemli süreci tersine çevirebilir. Yapılan çalışmalar sonucunda D vitamini zehirlenmesi olan kişilerde orta ya da şiddetli böbrek hasarı olabileceği değerlendirilmiştir. Bu nedenle D vitamini takviyesi almak isteyenler mutlaka doktoruna danışarak ve verilen ölçülerde almalıdır. Aksi taktirde D vitaminin faydaları yerine d vitaminin zararları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. 

Senin Tepkin Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow