Depresyondan KURTULUN Ama Nasıl ?
depresyonun bir çozümü olduğu idda edilen bu yontem ;elektroşok tedavisi aslında nedir filmlerde gordüğümüz gibi mi bu yazımda bu yazıda değindim okuduğunuz için teşekkürler

Elektroşok Tedavisi-EKT Aslında Nedir
EKT NEDİR?
Halk arasında “beyine elektrik uyarımı”, “elektroşok tedavisi” veya “şok tedavisi” denilen elektrokonvülsif terapi (EKT), bir hastaya Psikiyatri ve Anestezi Uzmanları kontrolünde yapılan bir tedavi şeklidir. Beyine uygulanan düşük doz elektrik akımı aracılığıyla hastaya epilepsi (sara) nöbeti geçirtilir. EKT belli psikiyatrik rahatsızlıklar için güvenliği ve etkinliği bilinen bir tedavidir. EKT 1938’den beri birçok ruhsal bozukluğun tedavisi için kullanılmaktadır. İşlem yapılmadan önce hasta genel anestezi altına alınır.
Peki bu elektroşok tedavisi nasıl uygulanır
Anestezi ve psikiyatri uzmanının hazır bulunduğu ve acil servis imkanları sağlanan bir tedavi odasında, hastaya genel anestezi altında uygulanan bir işlemdir. Ardından beynin ön bölgesine kısa süre ve düşük doz elektrik akımı verilir
EKT Beyne Zarar Verir mi?
EKT’nin beyne zarar verdiğine dair elde bilimsel kanıt bulunmamaktadır.
ELEKTROŞOK TEDAVİSİ NE ZAMAN UYGULANMALI
Kolay kolay ilaca cevap vermeyen ya da intihar riski çok yüksek yapısal depresyonların bazı türlerinde elektroşok tedavisi (EKT) çok hızlı ve gayet etkin bir yöntemdir.
Sıkıntılı ve zahmetli olduğu, hakkında birtakım önyargılar bulunduğu için hemen tercih edilen bir yöntem değildir elbette. Ama değişik tür antidepresanlara direnç gösteren hastalarda depresyonun şiddeti ağırsa ve intihar riski ya da hayati tehlike varsa EKT önemli bir tedavi aracıdır. Yan etkiler açısında da aslında ilaçlardan daha güvenlidir. Anestezi halinde, kaslar gevşetilerek verilen EKT'nin yan etkileri yok denecek kadar azdır. Her ne kadar EKT ile depresyon hızlı iyileşebilirse de, EKT depresyonun nüks etmesini önleyemez. EKT ile depresyon atağı atlatılabilir, ama yine ilaçla takibi gereklidir.
Bir de depresyondan insanların öğrenebileceği çok şey olduğunu vurgulamak gerekir. Özellikle reaktif depresyonlar, insanların kişiliğini, uyum yeteneklerini, yaşam planlarını gözden geçirmelerine aracı olabilir. Depresyon geçirmiş olmak, ruh hastası olmak anlamına gelmez. Çökkünlük ve kaygı çok insani duygulardır, önemli olan bu duyguların belirli bir dönem şiddeti, yoğunluğu ve süresidir. Bunlar organizmanın bir çeşit alarmı da olabilir. Ben taşıyamayacağımdan daha fazla yük altındaysam ve bunun bilinçli olarak farkında değilsem organizmam bir karşılık verir adeta. İnsan bundan çok şey öğrenebilir. Depresyon içinde olmak insana acı verir, hayat kalitesini bozar; ama bu tüm duygularımızı etkileyen bir şey olduğu için kendi hakkımızda da çok şey öğretebilir bize. Ben nasıl yaşarsam, nasıl davranırsam, hayatımı nasıl planlarsam tekrarlayacak depresyonlardan kendimi koruyabileceğimi öğretir en azından.
Senin Tepkin Nedir?






