Ruhumun elbisesi: Beden
İnsanın bedeni, onun kıyafeti gibidir. Bu kıyafete ait olan özellikler, kişinin ruh yapısına dair bilgileri bizlere sunar. Kıyafetnâme olarak bilinen bu ilim, etrafımızdaki kişiler hakkında bilgi sahibi olmamızı ve onları daha iyi tanıyabilmemizi sağlayabilir.

Türk edebiyatı içerisinde kıyafetname olarak bilinen bir ilim vardır. Kıyafetnâmelere göre nasıl ki insanlar bedenini örtmek için farklı kıyafetler giyerse, insanın ruhu da tıpkı kıyafet giyer gibi bir bedene bürünmüştür.
Her kişinin bedeni kendine hastır ve içerisinde birçok özellik barındırır. Gözü, kaşı, kulağı, elleri, saçı vb. şekilde sayabileceğimiz bu özellikler kişiden kişiye değişir. İşte bu noktada kıyafetname ilmi, değişen bu özelliklerin bir anlamı olduğunu ve kişinin bedensel özelliklerinin onun ruhuna dair bize ipuçları verdiğini söyler. Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’nin Mârifetnâme adlı eseri içerisinde kıyafetnâmelere ait bir bölüm mevcuttur. Kıyafetnâmelerle ilgili meşhur eserlerden biri olan bu eserde, kişinin vücut özelliklerine göre analizlerde bulunulur. Kaşının arası açık olan dürüst; boynu uzun olan akıllı; gözü siyah olan itaat sahibi olur gibi örnekler sıralanabilir.
Yaşanılan tecrübeler sonucunda ortaya konulan bu ilim içerisinde yer alan analizler, elbette ki tartışılagelmiştir. Yine de etrafımızdaki kişilerin ruh yapısı hakkında bizlere ufak fikirler vermesi açısından bu kitapların kapaklarını aralamakta fayda var.
Senin Tepkin Nedir?






