Evde kedi beslemek zor mudur ?
Kedili yaşam, yaşamdır... Birçok hayvansever bunun çok kolay oldugunu söyler, peki gerçekten kolay mıdır ?

Evinizdeki yaşamınıza dahil edecebileceğiniz kedi, köpek,kuş, tavşan gibi bir çok sevimli dostumuz var. Ben size bu yazımda sevgili kedi oğlum Alex ile olan hayatımızdan bahsedeceğim..
Alex'i 2,5 aylıkken evlat edindim, tabii ilk kedim ve evde beslemek gerçekten çok daha farklı. Sokaktaki canları çocukluğumdan bu yana hep sevdim, besledim ve ilgilendim hala da elimden geldiğince bunu yapıyorum. Fakat bir evi paylaşmak ve bu sorumluluğu alabilmek gerçekten çok daha özel ve farklı..
Bir çok hayvansever sokaktaki canlar yuva bulsun diye çabalar onları sahiplendirir ancak çoğu insan evine o canı almadan önce düşünmez, bunun bir çok zorluğu vardır, sonuçta özellikle kediler zor canlılardır.
Evlat edineceğiniz yavru öncelikle sütten kesilmiş olmalı yani en az 2,5 - 3 aylık olmalı, Alex'in annesi doğumdan hemen sonra öldüğünden onu yaşatmak için çok mücadele etmişler, hayata tutunmuş ve bildiği tek anne de benim.
Yavru kedinizi eve getirmeden önce mutlaka veterinere uğrayarak ilk muayenesini yaptırın. Kediler evde genelde bir kişiye bağlanır, ona resmen aşık olur , onu kıskanır ve evdeki diğer fertleri sevsede yeri geldiğinde onlara agresif davranıslar sergileyebilir. Yavru kedilerin süt dişleri çıkarken kaşır ve çok oyuncu olan özellikle tekir kediler sizi bol bol ısırabilir, mümkün olduğunca ısırmadan oynatın.
Yaklaşık ilk 6 ay, biraz sık olacak şekilde, iç - dış parazit aşısı, kuduz aşısı, karma ve lösemi aşıları gibi aşılarını veterinerinizin önereceği şekilde yaptırın. Tabii sonrasında ise her yıl özellikle kuduz aşısı devlet zorunlu tuttuğu için yapılmalı, iç parazit aşısı ise kesinlikle ihmal edilmemelidir, insana bulaşabilcek parazitler genelde dışkı yolu ile bulaşabilir, hijyen çok önemlidir. Kedinizin kumunu sık sık temizlemeli ve her temizledikten sonra ellerinizi dezenfekte etmelisiniz.
Kediniz 6 aylık olduktan sonra artık her an ergenliğe girebilir ve kısırlaştırılması gerekecektir. Dişi kedilerin kısırlaştırma ameliyatı erkeklerinkinden daha zordur ve dikişlidir. Ayrica dişi kediler biraz daha agresif olabilirler. Erkek kediler zamanında kısırlaştırilmaz ise eve keskin kokulu idara bırakacak,huyu değişecek hatta evden bile kacmak isteyebilecektir. O yüzden kısırlaştırma zamanı gelen dostunuzu yapılan bu işlem hem onun , hem de sizin için çok daha iyi olacaktır. Ayrıca kısir olan kedinize mutlaka kısır kedi maması almalısınız.
Bir çok insanın merak ettiği bir konuda " kediler çok tüy döker mi? " sorusudur. Kediler en çok mevsim geçişlerinde tüy dökerler, normal zamanda tüy dökmeleri olur düzenli taramanız gerekir bunun için üretilen tarak yada eldivenlerden kullanabilirsiniz. Özellikle siyah kıyafetlere yapışan tüyleri yapışkanlı tüy toplayıcı rulolarla yada basitce koli bandıyla temizleyebilirsiniz. Ancak halınıza yapışan tüyleri temizlemek pek kolay olmayabilir, en iyisi halınızı yıkamaya göndermek ve üzerine örtü açarak kulllanmaktır. Tavuklu mamaları kediler çok sevsede tüy dökümünü artırdığı için değişiklik yaparak kullanmanızı öneririm . Kedilerde de tıpkı insanlardaki gibi alerji durumu olabilir, örneği kedimde tavuk, balık ve kanatlılara karşı alerji var mama içeriğinde kuzu ve sığırmetli yemesse kaşıntı ve tüy dökülmesinde artış, dersinde kızarmalar başlıyor. Unutmayalım ki kedilerimizi iyi gözlemlemeliyiz ve bunları tesbit edebilmeliyiz..
Her insanın evinde bir cana kucak açması çok güzel olsada bu zor bir süreçtir, fedakarlık ister, öz veri ister.. sabahları bir ısırıkla uyanır onun miyavlamasını duyunca yüzünüzde güller açar. Gecenin bir saatinde gardrop tepesinden üzerinize atlar ama ses çıkaramassınız.. eve gelen misafirinize tıslayabilir, tırmık atabilir.. üzülseninz de birşey diyemessiniz.. dostunuzu bırakıp tatile gidemez, 1 saat fazla uyusa özlersiniz..
İşte kedili yaşam böyle birşeydir, bağımlılık yapar..
Senin Tepkin Nedir?






