Finansal Teknoloji Nedir
Günümüzde teknolojinin her alanda hızla gelişmesiyle birlikte birçok iş kolunda olduğu gibi finans sektöründe de çağa ayak uydurma, dijitalleşme ve kaliteli hizmet verebilmek adına birçok atılım yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu gibi teknolojik gelişmeleri yapmak ciddi maliyetler yaratması sebebiyle bankalar kendi bünyelerinde yapabilmeleri bazı mali çekinceler doğurmuştur. Fintek; geleneksel bankacılık ve finans piyasası işlemlerinin yavaş, çok fazla prosedürü olan, karmaşık yapısından sıyrılarak hızlı ve efektif çözümler sunan, çağa ayak uyduran teknolojiler sunmayı hedeflemektedir. Finansal teknoloji şirketleri günümüzde makine öğrenimi (machine learning),davranış analizi, veri merkezli pazarlama ve API(Application Programing Interface)’leri kullanarak yeni teknolojiler geliştirmekte ve finansal alanda varlıklarını açıkça hissettirmeye başlamıştır

Merhaba sevgili okuyucularım,
Bu yazımda size finansal teknolojinin ortaya çıkışından ve Tükiyedeki birkaç etkisinden bahsedeceğim.
Türkiye’deki ekosistemi yakından takip eden Fintek İstanbul’un Bankalar arası Kart Merkezi (BKM) ile hazırladığı “Türkiye Fintek Ekosistemi” raporu ile pazar hakkında önemli bilgileri göz önüne serdi. Rapora göre Türkiye’de 2012 yılında 4,6 milyon dolar olan FinTech yatırımlarının miktarı, 2016 yılına gelindiğinde bir önceki yıla kıyasla %175 artış gösterdi ve 29 milyon dolara ulaştı.
Tüm dünyada girişimlere 294 milyar dolar yatırım alan Fintek; 2019 yılında tüm dünyada melek ve VC’ler girişimlere 294 milyar dolar yatırım yaptı. 294 milyar dolarlık yatırım pastasının;
- %66’sı ise Amerika, Çin ve Hindistan’daki girişimlere yapıldı.
- Diğer tüm ülkeler ise pastanın %24’ünü paylaştı.
- Amerika’daki girişimler 124 milyar dolar yatırım alırken,
- Çin’deki girişimler 53 milyar dolar,
- Hindistan’daki girişimler ise 16 milar dolar yatırım aldı.
- Türkiye yatırımlar açısından Avrupa’da 20. sırada yerini aldı.
2017 yılında dünya genelinde fintek alanında yapılan yatırım miktarı 22,5 milyar Amerikan Doları’nı bulmuştur. Ülkemizde ise e-ticaretin gelişmesi ve mobil bankacılığa duyulan ilginin artmasıyla birlikte büyük yatırımlar yapılmaya başlanmıştır. (Kantarcı vd. 2017).
- 2017 yılında tüm dünyada 22,5 milyar $ yatırım alan fintek girişimleri,
- 2018’in yalnızca ilk yarısında 57,9 milyar $ yatırım aldı
- 2019 yılında Türkiye'de 17 fintek girişimi yaklaşık 8.4 milyon dolar yatırım aldı.
Türkiye’de Fintek sayısı çoğalırken hizmet çeşitlilikleri de artmaya başlamıştır. 2019 Nisan itibariyle Türkiye’de 300’ün üzerinde fintek bulunmaktadır (Yağcı, 2018).
İlk dönemlerinde geleneksel finans hizmetlerinin daha teknolojik versiyonu olarak görülen fintek’ler, bugün gelinen noktada tahminlerin çok daha ötesinde bir etkiye sahip. Tüm dünyada internet ve mobil uygulamaların yaygınlaşması ile birlikte etki alanını genişleten fintek girişimlerinin aldığı yatırımlar da bu durumu kanıtlıyor.
1.FİNTEK NASIL ORTAYA ÇIKTI ?
Her ne kadar klasik bankacılığı internet ile buluşturan online (çevrimiçi) bankacılık gibi çözümler fintek’in ilk örneklerinden olsa da, son yıllarda çözümler ve yenilikler giderek daha karmaşık olmaya ve hayata pratik açılımlar getirmeye başladı.
İnternet üzerinden ödeme yapabilmemiz de fintek şemsiyesinin altında toplanıyor, kripto para da. Dolayısıyla fintek girişimleri ve fintek ekosistem etrafına katı bir sınır çizebilmek mantıklı değil. Fintek tarihini herkes farklı bir noktadan alıyor;
Örneğin bugün her köşe başında görebileceğiniz, para çekip bankacılık işlemleri yaptığımız ATM’lerin 1960’ların sonunda ortaya çıkışını da milat olarak alan var, POS makinelerini de. Kimisi ise yukarıda belirtildiği gibi mobil bankacılığı ya da tamamen uygulama tabanlı, yıkıcı (disruptive) start-up fikirlerinin doğuşunu esas alıyor.
Ancak başlangıcı nereye koyarsanız koyun, modern teknolojilerin finansı götürdüğü yere fintek de gidiyor. Bu gelişmelerin etkisini bireysel finanstan üst düzey kurumsal uygulama alanlarına kadar görüyoruz.
Örneğin yatırım bankacılığı da fintek’ten nasibini alıyor. Yakın gelecekte bir insana göre son derece hızlı analiz yapan ve insanın değerlendiremeyeceği kadar veriyi işleyebilen teknolojiler ile yatırım tavsiyelerini dahi fintek çözümleri verebilecek.
- FİNTEKLER NELER YAPARLAR
- Kişiselleştirilmiş çözümlerle bankacılık sektöründe dijital devrim denebilecek ürünler çıkarırlar.
- Yenilikçi ürün ve hizmetler sunarlar.
- Rekabetçi fiyat avantajı sağlarlar.
- Finans sektöründe alternatif hizmetlerle öne çıkarlar.
- Finans sistemi dışındaki kişilere de ulaşırlar. (unbanked)
- Daha fazla müşteri deneyimine odaklanırlar.
- Daha çok ödeme sistemleri alanında finteklere rastlanılmaktadır.
- Bunun dışında;
- Borç verme,
- Kişisel finansman,
- Perakende yatırımları,
- Kurumsal yatırımlar,
- Kitlesel fonlama,
- Varlık yönetimi
- Para transferi alanlarında da hizmet veren pek çok fintek bulunmaktadır.
3.FİNTEK FİRMALARININ ÇÖZÜMLERİ NELERDİR?
- Mobil ve dijital ödeme
- Bitcoin ve kripto para birimleri
- Para piyasaları ve yatırım
- Bankacılık ve kurumsal finans
- Big Data ve analitik
- Finansal platformlar
- Eşler arası (Peer-to-peer) borçlanma ve kitlesel fonlama (crowdfunding)
- Kişisel finansal yönetim
- Blockchain teknolojisi
4.FİNEK DÜNYASINDAKİ YENİ TRENDLER NELERDİR?
Ödeme gibi fintech dünyasındaki olgun ve blockchain gibi yükselişteki alanlarda konsolidasyonlar göreceğiz.
Girişimler ölçekli büyüyerek uluslararası kapıları zorlayacaklar.
Yatırımcıların son aşama fintech’lere ilgisi artarken, risksiz gözüken şirketler büyük yatırımlar alarak daha da büyüyecek.
Avrupa’da başlayan açık bankacılık dalgası diğer bölgeleri de etkileyecek ve teknoloji devleri ve start-up’lar da finans alanında ağırlık göstermeye başlayacak ve bu ekosistem ve dolayısıyla pazar büyüyecek.
Bunun dışında dijital bankacılık hizmetlerinin kapsamı genişlerken, tüketici ve kurumlar için buradaki kullanım kolaylaşacak ve fırsatlar artacak. Bitcoin’in arkasındaki teknoloji olarak tanınan blok zinciri (blockchain) ise farklı uygulama alanlarında kullanıldıkça, ilgi ve yatırım da artacak.
Senin Tepkin Nedir?






