Frankfurt Üniversite Hastanesi tarafından yapılan bir araştırmada : İyileşen COVID-19 Hastalarında Kalıcı Kalp Hasarı Tehlikesi Üzerinde Duruluyor
Kardiyovasküler MRG'leri incelenen 100 hastadan yaklaşık 80'inde kalpte bazı yapısal değişiklikler oldu

Yeni koronavirüs hastalığı (COVID-19) hakkında daha az bilinen bir gerçek, kalp üzerinde olabilecek riskdir. Frankfurt Üniversite Hastanesi tarafından yapılan bir araştırma, bazı bilgiler sundu: COVID-19'dan kurtulduktan sonra kardiyovasküler MRG'leri incelenen 100 hastadan yaklaşık 80'inin kalplerinde bazı yapısal değişiklikler oldu.
27 Temmuz 2020'de JAMA Cardiology dergisinde yayınlanan çalışma, hastalığın, hasta iyileştikten çok sonra ve enfeksiyonun başlaması için bile şiddetli olmadığı durumlarda organda hasar verdiğini buldu.
Enfekte 100 hastanın MRG'leri, birinci grubun hastalıktan iyileşmesinden iki ay sonra enfeksiyonu taşımayanlarla karşılaştırıldı. Araştırmaya göre:
En az 78 hasta, önceden var olan koşullardan, COVID-19 sunumunun ciddiyetinden ve genel seyrinden, orijinal tanıdan itibaren geçen süreye veya kardiyak semptomların varlığından bağımsız olarak kalplerinde yapısal değişiklikler gösterdi; 76'sında tipik olarak bir kalp krizinden sonra bulunan kalp hasarını gösteren bir biyolojik belirteç kanıtı vardı; ve 60'ında iltihap belirtileri vardı.
100 hastadan 67'si evde iyileşirken 33'ü hastaneye kaldırıldı. En az 53 hasta erkekti; medyan yaş 49'du.
Aynı gün yayınlanan bir başka çalışmada, COVID-19'dan ölen ve yaş ortalaması 85 olan 39 kişinin otopsi sonuçlarını analiz etti. 24 hastanın kalbinde yüksek düzeyde virüs bulundu.
Çalışmaya göre: “SARS-CoV-2 ile kalp enfeksiyonu bu hastalar arasında sık görüldü, ancak miyokardit benzeri enflamatuar hücrelerin miyokardiyuma (kalp kası dokusu) akışı ile ilişkili değildi”.
Çalışma, kalp enfeksiyonu olan bireyler arasında, kalp kası iltihabının akut aşamada görülmediğini, ancak bu kalp enfeksiyonunun uzun vadeli sonuçlarının “araştırılması gerektiğini” ekledi.
Senin Tepkin Nedir?






