Karabasan nedir?
Karabasan nedir ? Nedenleri nelerdir? Kimlerde görülür?

Gece bir anda uyanırsınız, sanki bir şey uyanmanızı ister hani..
Bağırdığınız halde sesiniz duyulmaz. Çığlık atarsınız sonra, duyulmaz..
Üzerinizde bir kütle vardır sanki.. Git dersiniz, gitmez..
Nedir bu karabasan? Mistik olarak bir anlamı var mı yoksa bilimsel olarak açıklanabilen bir şey mi?
1.En basit tanımıyla uyku felcidir. Uykumuzun en derin evresi olarak tanımlanan ve rüya gördüğümüz evre olan REM uykusu esnasında, beyin ile vücut arasındaki iletişim bloke edilir. Solunum ve göz kasları dışında tüm kaslarımız devre dışıdır. Yani bir nevi anlık fizyolojik felç geçiririz. Vücudumuzun bunu yapmasının sebebi ise aslında çok mantıklı: Rüyamızda ne yapıyorsak, yatakta da onu yapmamamız için. Karabasanın olma nedeni; uykudan uyanmamıza rağmen REM uykusundaki fizyolojik felç halinin, uyanır uyanmaz çözülmemesinden kaynaklıdır.
2. Neden karabasan veya kabus görürüz ?
Uyku ve rüyada beynin işlevlerinin arttığı, daha hızlı çalıştığı görülür. Neden sonuç ilişkisi rüyalarda bazen korunabildiği halde genellikle algısal değişimlerle bozulur. Bir kişi birçok kişi olabilir; zaten rüyaların uyku sırasında görülen halüsinasyonlar olduğu ama bu halüsinasyonların bilgi organizasyonu gereksiz bilgileri unutma, uzun süreli hafızanın yerleşmesi, günlük psikolojik sorunların halledilmesi açısından çok önemli olduğu iddia ediliyor. REM evresi, uykunun evrelerinden biri olup uykunun sonuna doğru süresi uzayan bir dönemdir. Hızlı göz hareketleriyle belirlenen bu dönem rüyalarında en yoğun dönemidir. REM uykusu engellendiğinde insanlarda halüsinasyonlar ve düşünce hataları ortaya çıkar.
3. Çığlıkla sonuçlanan rüyalar
Gece korkuları da gecenin ilk saatlerinde olur. Kişi uykudan çığlıkla kalkar. Ter içindedir. Kalp atışları hızlanmıştır. Aslında uyanamamıştır. Uyandırılmazsa uykusuna kaldığı yerden devam eder ve sabahta ne olduğunu hatırlamaz. Oysa kabuslar en ince ayrıntısına kadar genellikle hatırlanır.
4. Karabasan sırasında:
Sinirli ve huzursuz olabilirsiniz, uyanamayabilirsiniz ve rahatsız olabilirsiniz.
Çığlık atabilirsiniz ya da çılgınca konuşabilirsiniz.
Gözleriniz tamamen açık olmasına ve görebiliyor olmanıza rağmen tepki veremeyebilirsiniz.
5.Karabasan'ın nedenleri;
Bu konuda Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Füsun Domaç, "Uyku felcinin ortaya çıkmasını engellemede yeterli süre ve kaliteli uyku önemlidir. Stresli olunan durumlarda uyumadan önce gevşeme egzersizleri faydalı olmaktadır" dedi.
6. Karabasanın dinsel açıklaması:
Karav - Türk ve Çuvaş halk inancında kâbus cinidir. Kâbuslara neden olan ve bunun sonucunda hezeyan ve psikolojik bozukluklar ortaya çıkaran kötücül varlıktır. Sözcük, korku ve kötülük anlamları içerir.
7. Sonuç olarak toparlarsak;
Karabasan sırasında çoğunlukla uykudan uyandığınızı sanırsınız. Ancak aslında uyku hali devam eder.Beyin uyandığını düşünür ama vücüt hala uyku halindedir. Bu arada bir çeşit halusunasyon görürsünüz. Herkes de ayrı bir senaryo söz konusudur.
Uyandığınız yada uyandığınızı sandığınız halde yataktan kalkamamanız, bir güç tarafından hareketlerinizin engellenmesi, kıpırdayamamanız yada konuşamamanız, bağırmaya çalıştığınız halde sesinizin tüm çabalamalarınıza rağmen çıkmaması, bu sure zarfında çeşitli sesler ve halusunasyonlar görmeniz karabasan’ın belirtileridir.
Bilimsel olarak baktığımızda bu sonuçlar tatmin edici.Tabi bu olayın dinsel boyutunuda tam olarak incelersek bu konuya bakışımız değişebilir bence.
Senin Tepkin Nedir?






