Metal Yakalılar ve Yapay zekâ

Değişim, canlıların her zaman ayak uydurmaları gereken bir gerçek oldu. Bu süreçle başa çıkamayan canlı türlerinin yok oluşu kaçınılmaz sondur. Peki varlıklarını devam ettirmek konusunda kaygılanması gereken türlerden biri de biz insanlar mı?

 1
Metal Yakalılar ve Yapay zekâ
Metal yakalalılar
Metal Yakalılar ve Yapay zekâ

Şu an insanlık için tehdit oluşturan bir durumun olmamasını gelişmiş zekâ ve hafıza sistemimize borçluyuz. Bu durum bizden fiziksel olarak üstün sayılabilecek canlılara karşı bizi oldukça avantajlı duruma getirmiş oluyor. Bahsi geçen güç büyük olduğu kadar da tehlikelidir. Hatta yine onun sayesinde bize tehdit oluşturan tek canlı türü  insanlardır. Zekâ onu kullanabilen ve yönetebilenler için her zaman avantaj olmuştur. Peki zekâ gerçeğine karşı nasıl bir tutum sergilemeliyiz? Ürkmeli miyiz? Kabullenmeli miyiz? Bu soruları düşünmeniz için size bırakıyorum.

Zekâyı Biyolojik ve Yapay gibi iki farklı grupta incelemek daha net bir tablo ile karşılaşmamıza olanak sağlayacaktır. Her iki problem çözme yeteneği de ancak doğru amaçlar çerçevesinde kullanıldığında tehlike arz etmez. Peki doğru ve sınırları nelerdir?

 Hayatta kalmamızı sağlayan biyolojik zekâ bile insanlık tarihi boyunca birçok durumda insanın asıl tehlikesi, asıl düşmanı olmuştur. Bu durum tamamen onu kimin nasıl kullandığıyla ilgilidir ve her zaman risk barındırır. Bu risk Yapay zekâ gerçekliği için de geçerlidir. Geliştiricilerinin bile kontrolünden çıkabilen bir algoritmayı nasıl olur da güvenli kabul edebiliriz? Etsek bile gerçekten öyle olacak mıdır? Bunun sınırları nelerdir?

Sık sık gündeme gelen yapay zekâ gücünü en iyi ihtimalle ele alacak olsak bile  girdiği sektörlerde istihdamı çok etkileyeceği su götürmez bir gerçektir. İnsan gücünün değersizleştirmesi kabul edilemez bir durumdur. Yapay zekâ geliştiricilerinin ve onu kullanarak istihdamı yetkisi olan kurumların bununla ilgili sorumluluk almaları gerekir. Bu dengeyi sağlaması için güçlü kanunlara ve sağlam bir hukuk temeline dayandırılması ve tüketiciye (işçiye) zarar vermeyecek şekilde hizmete girmesi gerekir. Mağdurların durumdan en az zararla çıkmaları için destek sağlanmalıdır. Durumun ciddiyeti her zaman aynıydı sadece kavrayabilmek için canımızın acıması gerekiyor gibi görünüyor. Öyleyse duygu yoksunu metal yakalı işçilerden mantıkla halledilemeyecek olan meselelerin çözülmesi için dua ediyor olana kadar bekleyelim.

 

Senin Tepkin Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Feza Bilim ve teknoloji alanında ulaşabileceğiniz birçok araştırma için (∩^o^)⊃━☆ https://linktr.ee/israfeza