Metaverse Tam Olarak Nedir ve Neden Bu Kadar Önemli
Facebook, 'Metaverse' konseptine uyum sağlamak için kurumsal adını 'Meta' olarak değiştirdi. Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, bir süredir 'Metaverse' vizyonunu savunuyor.

“Meta” (ötesi anlamına gelir) ve “verse” (evrenin kısaltması) kelimelerinin birleşiminden kaynaklanan Metaverse, iş dünyasında hızla bir teknoloji moda kelimesi haline geliyor. Ama aslında ne anlama geliyor?
Metaverse, İnternet'in gelecekteki bir yinelemesi olarak "paylaşılan" bir sanal dünya ortamına atıfta bulunur. Bunu, sanal gerçeklik (VR) veya artırılmış gerçeklik (AR) kullanılarak daha gerçekçi hale getirilen, paylaşılan dijital alanların bir koleksiyonu olarak da anlayabiliriz.
Bu sanal dünya sadece oyun oynamak için değil, iş, konser, sinema veya alışveriş, arkadaşlarla takılma gibi hemen hemen her şey için kullanılabilir.
Fikir hala geliştirme aşamasında olduğundan, meta veri deposunun tek bir tanımı yok ama internet dünyasında bir sonraki büyük şey olacak gibi görünüyor.
Facebook yıllardır metaverse için sanal ve artırılmış gerçekliğe yatırım yapıyor. Oculus kulaklıkları buna örnektir. Bu kulaklıklar, her türlü dijital ortamı birbirine bağlayan sanal bir dünyaya girmek için kullanılabilir.
Kısa süre önce Facebook, Oculus kullanıcıları için sanal bir eve benzeyen 'daha sosyal' bir ev alanı olan Horizon Home'u duyurdu ve insanlar artık burada arkadaşlarını katılmaya ve birlikte takılmaya veya video oyunları oynamaya davet edebilir.
Hepsi bu değil. Daha fazlasını yapmayı planlıyorlar. Spor etkinliklerinden konserlere ve çalışma alanlarına kadar her şey evinizin rahatlığında erişilebilir olacak. İnsanlar oyun oynamaktan iş yapmaya kadar çeşitli etkinlikler için buluşacak.
Daha? Messenger'ın etkin olduğu herhangi bir platformdan arkadaşlarınızı arayabilir, onlarla takılabilir ve sanal bir dünyada seyahat edebilirsiniz.
Second Life, Fortnite, Minecraft ve Roblox gibi oyunlar oynadıysanız, hepsinin metaverse öğelerine sahip olduğunu bilirsiniz. Kullanıcılar bu oyunlarda çalışabilir ve işbirliği yapabilir, etkinliklere katılabilir ve sanal mallar ve hizmetler için gerçek dünyadan para alışverişi yapabilir.
2020'de pandemi başladığında 'sanal' fikrini zaten yeniden tanımladık. Zoom, çevrimiçi oyunlar, Clubhouse, Twitter Spaces ve telefonlarımızdaki diğer tüm sosyal uygulamalar sanal fikrimizi temsil ediyor.
Yani, 'Metaverse' bir çatı terimdir. Aynı sanal kimliği korurken, farklı türde dijital dünyalar ve cihazlar arasında sorunsuz bir şekilde hareket edebileceğiniz sanal bir evrendir.
Bahsettiğimiz sanal dünyalar birbirine bağlı olacak. Metaverse'in tam teşekküllü bir teknolojiye dönüşmesi zaman alacak ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketleri bu yönde çaba göstermeye başladı.
Senin Tepkin Nedir?






