MEZUNA KALMANIN PSİKOLOJİSİ

Mezuna kalmalı mıyım? Kalırsam ne yapmalıyım? Nereden başlamalıyım? Nasıl çalışmalıyım? Mezuna kalmanın psikolojisi nedir? Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen olarak tecrübelerimden faydalanarak genel içerikli bir yazı... İyi Okumalar.

 0
MEZUNA KALMANIN PSİKOLOJİSİ
MEZUNA KALMANIN PSİKOLOJİSİ

MEZUNA KALMALI MIYIM?

  • Mezuna kalmalı mıyım? Nasıl karar vereceğim? ;
  1. Sınıfta veya mezun senende YKS’ ye hazırlandın fakat istediğin sonucu elde edemedin. Şimdi ne yapmalısın? Mezuna kalmak seni korkutuyor olabilir. 9-10 ay boyunca tüm konuları sil baştan çalışmak, belirsizlik dolu bir süreçten geçmek elbette ki zor. Ama bu çalışmanın neticesinde istediğin başarıyı elde ettiğinde kendine sunacağın istediğin meslek olacak. Bu sebeple denemeye değmez mi? Sen kendine istediğin hayatı vermezsen eğer kimse sana veremez bunu unutma. Keyif alarak yaptığın bir meslekte olmak demek çok şey demek bunu iş hayatına geçtiğinizde anlayacaksınız. İş hayatına geçtiğiniz zaman göreceksiniz ki vaktinizin büyük bir kısmı işte geçiyor. Eğer o süreçte sevdiğiniz istediğiniz işi yapıyorsanız şanslısınız. Yoksa saatleri günleri saymaya başlayacak sadece para karşılığında yapmak zorunda hissedeceğiniz birtakım işleri yapıyor olacaksınız.

          Hayalinizdeki meslek için MEZUNA KALMAKTAN çekinmeyin. İnanın, Değer!

  • Peki çalışmaya nereden başlayacağım? ;

         Geçtiğimiz yıl az ya da çok çalışarak geçirdin. Şimdi otur kendine bir çalışma ajandası yap. Sorumlu olduğun dersleri ve konuları yaz ya da             çıktı alıp ajandana yapıştır. Hangi gün evdesin hangi gün dersin var bir zaman çizelgesi yap. Hangi zamanların çalışmak için en verimli, ne             zaman deneme çözeceksin çizelgende belli olsun. Bu sana gereksiz gibi görünse de seni çok disipline edecek buna emin olabilirsin. Ayrıca             zamanını planlamak seni çok çalışmak yükünden kurtarıp verimli çalışmana yarıyor. Sınava hazırlıkta önemli olan çok çalışmak değil                 verimli çalışmaktır. Çizelgende muhakkak kendine ayırdığın bir zaman dilimin olsun. O zamanı sadece kendine ayır dizi mi izlemek                      istiyorsun izle arkadaşlarınla mı buluşacaksın buluş maça mı gideceksin git. O saatler sana özel sınava çalışmak dışında kendine iyi                        gelecek  aktivitelerin olsun. Sana iyi gelecek stresini yönetmene ve motivasyonunu sürdürmene yarayacak bu aktiviteler. Kendine zaman              ayırmayı unutm.

 

  • Eksiklerinden korkma, önceliği onlara ayır. ;

          Kendi öğrenciliğimden ve de rehber öğretmen olarak çalıştığım dönemdeki öğrencilerimden bildiğim üzere genelde sevdiğimiz ve                            yapabildiğimiz derslere çalışır zorlandıklarımızdan kaçarız. Oysaki sınavda soru katsayıları eşittir. Tüm derslerden biraz da olsa yapmaya                ihtiyacımız var. Süreçte çalışmadığımız ders olmamalı. Her dersin muhakkak çalıştığımız takdirde yapabileceğimiz konuları vardır. Çok                    zorlansak dahi belli başlı konularını çalışıp yapabildiğimiz sorular üzerine odaklanmalıyız.

 

  • Deneme çözmek senin için fırsattır. ;

          Deneme çözmekten kaçma. Mezun olarak bilmediğin konu yok. O yüzden deneme çözmeye erkenden başla ileri tarihe atma. Çok deneme              çözmek senin sınav ve zaman yönetimi kazanmanı sağlayacak. Sınav sürecinde stresini nasıl yöneteceğini ancak onu tekrar tekrar                          deneyerek kazanabilirsin.

          Deneme çözmekten daha önemli olan şey denemeyi analiz etmektir. Deneme demek sadece netlerini görmek demek değildir.                          Denemeden sonra oturun ve hangi konulardan soru kaçırdığınıza bakın. Konu eksikliğinden mi soruyu yanlış yapmışsınız dikkat                              eksikliğinden mi ya da sınav stresinden mi?  Bunun nedenini tespit ettiğinizde ve çözüme kavuşturduğunuzda sonraki denemelerde aynı                  yerden soru kaçırmazsınız.

 

  • Sınav kaygısını yoğun yaşıyorsanız bir uzmandan destek alın. ;

          Sınav kaygısı hepimizin yaşadığı bir durumdur. Eğer kaygınız normalden fazla ise beslenmenize, uykunuza, fizyolojik sağlığınıza etki                      ediyorsa bir uzmandan destek almayı ihmal etmeyin. Sınavda başarılı olmanın ön koşulu fizyolojik ve psikolojik olarak sağlıklı                        olmaktır. Bunu son aylara ertelemeyin. Ne kadar erken destek almaya başlarsınız o kadar erken faydasını görmeye başlarsınız. Sınavın bir            bitiş değil hayal ettiğiniz hayata geçiş için bir basamak olduğunu bilin. Sınav başarısı akademiktir, hayattaki başarımızı mutluluğumuzu                   garanti etmez. Puanlar ve sıralamalara çok fazla anlam yüklemeyin. Duygusal düşünmeden sınavda istediğinizi elde etmek için ne                           yapmanız gerekiyorsa yapın ve o basamağı geçin.

 

Hepinize sınava hazırlık sürecinde ve YKS’de başarılar gençler...

 

 

 

“Sonu mutluluğa varan bir yol yoktur; Yol mutluluğun kendisidir.”

GAUTAMA BUDDHA

 

Senin Tepkin Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow