Neden Güneşte Bazılarımız Yanar Bazılarımız Esmerleşiriz?
Derimizde melanin denen pek çok siyah tanecik vardır. Bunlar güneşin vücudumuza zarar verebilecek ışınlardan bizi korurlar. Güneş çok sıcak olduğunda zararlı ışınların yolunu kesmek için sayılarını arttırırlar.
Neden Güneşte Bazılarımız Yanar Bazılarımız Esmerleşiriz?
Derimizde melanin denen pek çok siyah tanecik vardır. Bunlar güneşin vücudumuza zarar verebilecek ışınlardan bizi korurlar. Güneş çok sıcak olduğunda zararlı ışınların yolunu kesmek için sayılarını arttırırlar. Deri yüzeyine yakındırlar, bu nedenle sayıları arttığı zaman derinin rengi kararır. Buna bronzlaşma denir. Yeterli miktarda melanin yoksa deri güneşten yanıp kızarır.
Derinin üst deri denen bir dış ve alt deri ya da gerçek deri denilen bir iç tabakası vardır. Her ikisinin de altında bir doku katmanı bulunur. Melanin yapan hücreler alt deriyle üst deri arasındadır. Melanin, vücudu güneşin zararlı morötesi ışınlarından korur. Bu nedenle bize çarpan güneş ışığı ne kadar güçlü olursa vücut da morötesi ışınlarının önünü kesmek için o kadar melenin üretir.
Derimiz henüz beyazken güneşte çok fazla kalırsak derimiz kızarır ve acır. Bunun nedeni vücudumuzda bizi korumaya yeterli melenin yok demektir. Vücutlarında fazla melanin bulunmayan insanlar çok kolay yanıp kızarırlar.
Güneşte fazla kaldığımızda melanin çoğalır ama güneşin çok fazlası derinin en üst tabakasına zarar verir. Bir süre sonra derinin bu dış tabakası soyulmaya başlar. Eski deri, altındaki yeni deri kendisinin yerini almaya hazır olana kadar soyulup dökülmez.
Senin Tepkin Nedir?






