PADMAN, gerçeği

Tabuların yıkılması için bir yaşam mücadelesi

 0
PADMAN, gerçeği

Padman, izledikten sonra uzun süre etkisinden kurtulamayacağınız bir hayat öyküsünü anlatıyor. Bu film, bir insanın milyonlarca insanın hayaına nasıl dokunduğunu gözler önüne seriyor. Hikayenin yaşanmışlığını bilmek, izleyiciye aynı anda ayrı bir keyif ve üzüntü veriyor. Çünkü hikaye bir başarı öyküsü olduğu kadar yaşanmış acılarıda içinde barındırıyor. 

Gerçek bir hayat hikayesinden senaryolaştırılmış ve sinemaya uyarlanmış Padman,  R. Balakrishnan, hintli yönetmen, tarafından çekilmiştir.  Padman, Arunachalam Muruganantham'ın gerçek hayat hikayesini kurgusal bir şekilde anlatan bir film.  

Hikaye, Lakshmikant "Lakshmi" Chauhan ve Gayatrini'nin evliliği ile başlar. Elinden her iş gelen Lakshmi, adet dönemlerinde eşinin yaşadıklarına tanıklık ettikten sonra eşine yardım emeye karar verir. Hindistan'da kadınların regl dönemi konuşulması bile söz konusu olmayan bir tabu olduğu için Lakshmi'nin eşi yardımı kabul etmez. Lakshmi, pahalı ped almaktan yola çıkarak işin ucunu kaçıracak kadar ileri giderek ped yapımı için uğraşacak noktaya doğru sınırları zorlar. Amacı sadece karısına yardım etmek olan Lakshmi, tabulardan dolayı yaşadığı çevre tarafında dışlanır.

Filmin bir sahnesinde, Lakshmi ile doktor arasındaki bir diyologta, doktor: Her yıl Hindistan'da kadınların regl döneminde uyguladıkları geleneksel ama çok geri kalmış yöntemler yüzünden  200 milyona yakın insanın olumsuz etkilendiğini bunların bir kısmının hayattığını kaybettiğinden bahseder.

Filmin bize sorgulattığı zaten budur.  Sıhhi pedlere ulaşmanın çok pahalı geldiği bir alt sınıf ve bu sınıftaki insanların yaşadıkları bİzi derinden yaralıyor. 

Filmin konsuna dönecek olursak, Lakshmi dışlanmasından sonra kasabayı ve tekrar dönmek üzere karısını terk emek zorunda kalır. Sonrasında ped yapma çalışmalarına devam eden Lakshmi, hijyenik pedlerin pamuktan değil emici selüloz lifinden yapılığını öğrenir.  Kendisini bu konuda geliştirmek için bilgiye, paraya ve kalacak bir yere ihtiyacı vardır. Üniversitede bir profesörün evinde uşak olarak çalışmaya başlar. Burada izlediği bir video sayesinde esas yolculuğu başlamış olur. İzlediği videodaki makineyi asla satın alamayacağını öğrenen Lakshmi, makinenin bir benzerini ilkel şartlarda yapmaya karar verir. İlk pedini üretir. Ama bunu kime denettirecektir. İşte tam bu sırada bir gece kara kara düşünürken karşısına bir üniveriste öğrencisi Pari Walia çıkar. Geri bildirim olumlu sonuçlanır. Lakshmi'nin makinesi "Yılın Hayat Değiştiren Yeniliği" olarak kabul edilir. New York'ta Birleşmiş Milletler'de yaptığı konuşma ile ülkesinde Padma Shiri ödülünü alır. Ürün patentini çıkarır, satın almak isteyenlere de hayır cevabını verir. Çünkü amacı, yaptığı makineyi daha modernize edip çıkarrttığı pedi hintli kadınlara daha ucuza ulaştırmaktır. Çevre köylerde, ülkenin dört bir tarafında, özellikle kırsalda, kasabada yaşayan kadınları da istihdam ederek iş kolu yaratır.   Böylece milyonlarca kadının yaşamına dokunmuş olur. Tabuların yıkılmasına ön ayak olur. Köyüne ve eşine bir kahraman olarak döner.

İzleyin ve izlettirin. Pişman olmayacaksınız.

Senin Tepkin Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

ramis birol Her gün yeni şeyler öğrenmeyi seven. Bunun içinde gezmekten ziyade okuyarak ve izleyerek bilgi edinmeye çalışan biriyim. Her bilgiyi de paylaşmayı çok severim. Dünyanın paylaşınca güzelleşeceğine inansam da insanoğlunun yaptıkları şeyler karşısında duruşunu bozmamaya çalışıyorum.