Pandemi Küresel Ekonomiyi Yapısal Olarak Düşündüğümüzden Daha Fazla Değiştirebilir
Koronavirüsün Küresel Ekonomiğe Etkisi

Salgın sonrası dünya ekonomisinin gelişimini anlatmak için alfabede harf kalmadığını söyleyenler kesinlikle haklılar. Şimdi, hızlı bir toparlanma görmeyi bekleyemeyeceğimiz ve tam bir durgunluk veya iyileşme beklemememiz gerektiği artık çok açık.
COVID'in Daha Düşük Büyüme Getirmesinin 3 Nedeni
Birincisi, şirketler daha az karlı olacak ve sabit kıymet yatırımlarını azaltarak tepki verecek.
İkinci olarak, gelir dağılımı dünya çapında kötüleşecek. Aslında pandemi, dünya genelinde ticari karlılıkta ciddi bir bozulmaya neden oldu. 2008'deki küresel krize benzer şekilde, şirketler, istihdamı ve ücretleri düşürmek zorunda kalacaklar, karlılıklarını ve kârlarını geri kazanmak isteyecekler. Bu, dünya çapında zaten yıpranmış olan gelir dağılımını daha da kötüleştirecektir.
Diğer bir deyişle, birim işgücü maliyetleri ve dolayısıyla hane halkı satın alma gücü üzerinde daha fazla aşağı yönlü baskı kaçınılmaz görünmektedir. Daha da kötüsü, ultra gevşek para politikalarından kaynaklanan varlık fiyatı balonları, işçi sınıfı ile finansal varlıklara yatırım yapabilenler arasındaki uçurumu artırmaya mahkumdur.
Üçüncüsü potansiyel olumsuz sonuç, küresel finansal istikrarsızlığın, gelişmekte olan ekonomilerdeki artan dalgalı akışlar ve bir rezerv para birimi olarak doların rolü hakkındaki şüpheler nedeniyle pandeminin en önemli istenmeyen sonuçlarından biri olabileceğidir.
İstikrarsız Sermaye Akımları
Aşırı bol küresel likidite ve riskten kaçınma dalgalanmalarının birleşimi, birçok gelişmekte olan ülke için hayati önem taşıyan, oldukça istikrarsız sermaye akışlarına yol açabilir. Ve gelişmekte olan bir ülke dış finansmana ne kadar bağımlıysa, bu durum sermaye akışlarındaki oynaklık ve ekonomik performans açısından o kadar maliyetli olabilir.
Finansal istikrarsızlığın bir başka biçimi, ABD liderliğinin eksikliğinden, ABD dış borcundaki keskin artıştan ve Federal Rezerv'in ultra genişlemeci para politikasından kaynaklanan, doların dünya ekonomisindeki rolüne dair artan şüphelerden kaynaklanıyor olabilir.
ABD'nin rezerv para birimi olarak ABD'nin uzun vadeli hegemonyasının öneminin farkında olan Çin, uzun vadede doların rolünü zayıflatmak için elindeki silahları kullanmaktan çekinmeyecek.
Eğitimde Hiatus
Küresel olarak eğitim programlarının durdurulması nedeniyle beşeri sermaye kaybından kaynaklanmaktadır. Pandeminin gelecek yıllarda hane halkı geliri üzerindeki olumsuz etkisi göz önüne alındığında, doğurganlık oranlarında yıllarca bir düşüş olacağı kesin.
Bu noktaların her birini daha detaylı analiz edersek, orta vadede daha düşük büyüme kaçınılmaz görünüyor . Beşeri sermaye kaybı ve finansal sermaye kaybı yatırımlardaki keskin düşüş nedeniyle, iflaslar nedeniyle iş dokusunun tahrip olmasına ek olarak, bunların tümü, talep politikalarının pek bir şey yapamayacağı kalıcı etkilere sahip olacağı görünüyor.
Sosyal Reform Gerekli
Herhangi bir tamponlama etkisi, daha hızlı dijitalleşme ve muhtemelen ekonomik faaliyetin daha fazla yeşillendirilmesi , toplumsal normlardaki yenilik ve değişikliklerden kaynaklanmalıdır. Yine de, daha düşük potansiyel büyümeye yönelik bu trendi tamamen dengelemek için teknolojik ve toplumsal yenilik için yapılması gereken çabalar bana ütopya gibi görünüyor.
Özetle, bu pandemiden orta vadede bekleyebileceğimiz ekonomik etki, şirketler, aileler veya hükümetler için umut verici değil.
Bu etkileri azaltmak için ekonomik modelimizin birçok temel ilkesini yeniden düşünmenin zamanı geldi.
Senin Tepkin Nedir?






