Pandemi ve Günlük İhtiyaçlar Üzerindeki Etkileri

Pandemi, günlük ihtiyaçlar konusunda küresel koordinasyon gerektirir

 0
Pandemi  ve Günlük İhtiyaçlar  Üzerindeki  Etkileri

Artan bir koronavirüs tehdidiyle karşı karşıya kalan bazı ülkeler, tamamlanmamış endüstriyel zincirler nedeniyle günlük ihtiyaçlarda kıtlığa neden olabilecek sert kilitlemeler ve sınır kontrolleri uyguladı. Ülkeler arasında temel ihtiyaçları kapsayan küresel bir koordinasyon mekanizması zorunludur.

Koronavirüs salgını tüm dünyaya yayılırken, birçok ülke sert önlemler almak zorunda kaldı. Bazıları sınırlarını kapatmak için harekete geçti veya daha katı gümrük kontrolleri üzerinde kafa yordu. Daha fazla ülke ve bölge, virüsü kontrol altına almak için kilitleme veya karantina uyguladı.

Gerekli olsa da, bu önlemler kaçınılmaz olarak yan etkilerle birlikte gelir. Dünya genelinde ekonomilerin koronavirüs şokundan uyanması biraz zaman alacak.

Ekonomik şok hem öngörülebilir hem de kaçınılmazdır. Artan sayıda insan, uzun süre devam edebilecek yoğunlaştırılmış kilitlenmelerle karşı karşıya kaldığında artık temel malzemelerin yetersiz kalmamasını sağlamak en önemli öncelik haline geldi.

 Koronavirüsün en çok vurduğu ülke olarak Çin, iki şeye güvenerek virüsü etkin bir şekilde kontrol etmeyi başardı. Öte yandan Çin, iletimi durdurmak için sıkı bir şekilde kilitlemeleri uyguladı. Aynı zamanda, ülke kilitli olarak insanların temel geçim ihtiyaçlarını yeterli düzeyde karşıladı. En sert evde kalma emirlerini benimseyen Wuhan gibi şehirler bile, düzenli yiyecek, hizmet ve günlük ihtiyaçları garanti ediyordu.

Dikkate değer bir nokta da Çin'in uzun ve eksiksiz endüstriyel zincirinin yanı sıra eksiksiz endüstriyel kategorilerinden de faydalanmış olmasıdır.

Çin'den farklı olarak, güçlü önlemler alan çoğu ülkenin tam ölçekli endüstriyel zincirleri yoktur. Tuvalet kağıdı, el mendilleri, plastik ve kauçuktan yapılan ürünler gibi pek çok yaşam ihtiyacı ithalata bağlı olarak kendi kendine yeterli olmaktan uzaktır. Ticareti etkileyen ve ekonomik faaliyetleri azaltan uzun vadeli kilitlenmeler ve sınır kontrolleri, nihayetinde günlük ihtiyaçlarda kıtlığa yol açacaktır.

ABD, Kanada, İngiltere ve Avustralya'daki tüketicilerin, kıtlık korkusundan dolayı market raflarını boşalttığı ve tuvalet kağıdını stoklayarak daha fazla kıtlığa neden olduğu bildirildi. Koronavirüs yayılırken kısır bir istifçilik döngüsü başladığında, kaotik bir huzursuzluğa dönüşebilir.

Ülkelerin koronavirüsü kontrol altına almanın maliyeti çok fazla. Dünya ekonomisi bundan zarar gördü ve etkisi kısa vadede hafifletilmeyecek. Bazı ülkeler  bu felaketten tecrübe kazandı ve dersler aldı. Şimdi, kilitlenmelerini yeni başlatan diğer ülkelere tavsiyelerde bulunmaya hazır. Dünya çapındaki ülkelerin potansiyel ihtiyaç eksikliklerini gidermek için koordinasyon mekanizmaları oluşturma zamanıdır.

Senin Tepkin Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow