Plasebo Alan Kişiler de Psikedelik (Hayal Gördüren) Deneyimler Yaşayabiliyor!
Plasebo etkisi çok ilginç. Etkilenen kişinin aldığı madde şeker kaplı bir haptan farklı olmasa da, vücut gerçek bir ilaç alıyormuş gibi tepki verir. Bu garip fenomen yüzyıllardır bilinmektedir. Ancak bilim adamları illüzyonun nasıl oluştuğunu öğrenmeye devam etse de plasebo etkisi hala çözülmemiş durumda.
Cesur bir aldatma örneğinde, Kanada' daki McGill Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, öğrencileri 'görünüşe göre' iprocin adlı bir psychedelic ilacın insanların yaratıcılığı üzerindeki etkilerini incelemek için tasarlanmış bir araştırmaya katılmaya çağırdı. Çalışmada yer alan 33 katılımcı, duvarlarda asılı saykodelik sanat eserleri rengarenk terapi lambalarıyla aydınlatılan, zemin minderler ve armut biçimli sandalyelerle kaplı, sanat filmlerinin ekrana yansıtıldığı bir laboratuvara alındı. Bu hedonist özgür ruhlu akşamda; beyaz ceketli birçok araştırmacı deneyi gözlemlemek için etrafta dolaşırken bazı katılımcılar açıkça ilacın etkisi altında görünüyordu.
Tek bir sorun vardı. Olanların hiçbiri gerçek değildi.
Iprocin gerçek bir sentetik ilaçtır. Ancak plasebo ilacına katılanların hiçbiri iprosin almamıştır. Beyaz giyen araştırmacılar, bu önlüklerisadece uyum sağlıyormuş gibi görünmek için giyerler. Peki ya kalabalığın içinde dolaşan insanlar?
İkisi de tam teşekküllü ücretli oyuncular. Her şey telkin gücü ve etkisiz plasebo hapları ile psychedelic bir deneyim başlatmanın mümkün olup olmadığını bulmakla ilgilidir. Koşullar bunun mümkün olduğunu gösteriyor. Deney sırasında yapılan anketlerde yanıt verenlerin yarısından fazlası (%61) aldıkları ilacın bir miktar etkisi olduğnu hissettiğini söyledi. Bu etkileri uyuşukluk hissi, resimlerde renk değişikliği görme, gevşeme, duyusal uuyarım, gülme arzusu ve hatta mide bulantısı hissi olarak düşünün.
Elbette deney, neler olduğunu bilmeyen çalışma katılımcılarını kandırmak için yapılmamıştı. McGill ekibi, insanların bir uyuşturucu kullanıcısının yanında olduktan sonra, kendileri hissetmeseler bile uyuşturucunun etkilerini hissettiklerini söyledikleri "yüksek maruziyet" olgusunu araştırmak istedi. Araştırmacılar, plasebo etkisine benzer şekilde bu duyguların fiziksel ve sosyal ortamlardan olduğu kadar koşullanmadan da gelebileceğini söyledi. B fikirler 1960'lara kadar uzanıyor, ancak günümüzde terapötik amaçlar için psychedelic ilaçlara artan ilgi göz önüne alındığında, araştırmacılar bu belirgin plasebo etkisinin hastalara fayda sağlamak için kullanabileceğine inanıyor.
Senin Tepkin Nedir?






