PSİKOTERAPİ NEDİR?

Terapi deyince aklınızda dizilerde filmlerde gördüğünüz sahneler mi canlanıyor? Orada gördükleriniz kurgudan ibaret. Terapi dediğimiz durum orada gösterilenden bambaşka bir süreç içeriyor. Reyting uğruna maalesef ki yanlış gösteriliyor. İhtiyacı olan birçok insan, terapiye önyargılı bakarken birde diziler filmler daha da yanıltıcı şekilde gösteriyor. Gelin doğrusuna bakalım.

 0
PSİKOTERAPİ NEDİR?

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden mezun olmuş ve terapi sürecini deneyimlemiş biri olarak ilk olarak söyleyeceğim şey:   

"Lütfen dizilerdeki terapi sahnelerine inanmayın." 

Terapi dediğimiz süreç izlediğimiz sahnelerden farklıdır. Eğitimimden ve kendi deneyimlerimden yola çıkarak sizlere anlatmak istiyorum. Zor yaşantılarda geçtiniz veya kafanız karışık, psikolojik destek almak istiyorsunuz. Öncelikle devlet hastanelerinden veya toplum sağlığı merkezlerinden randevu ile ücretsiz psikolog desteği alabilirsiniz. Bildiğiniz üzere yoğunluktan dolayı randevu geç vakte verilebiliyor veya her hafta düzenli görüşme sağlanamayabiliyor. Küçük bir ilçede yaşadığım dönemde devlet hastanesinden bu konuda destek aldığım bir dönem olmuştu. Ama doğrudan psikolog randevusu alamıyorsunuz. Her gittiğinizde Psikiyatri servisinden randevu alıp doktordan psikoloğa yönlendirme almanız gerekiyor. Benim görüştüğüm dönemde 3 haftada bir görüşme sağlayabilmiştik. Terapi süreci tabiki psikoloğunuzun karar vereceği şekilde ama mümkünse haftalık düzenli görüşmelerle seyretmesi gerekiyor. Maddi imkanlarınız el veriyorsa süreci özel ofisi olan psikologla yürütmenizi tavsiye ederim. Hastanelerin kalabalıklığı sebebiyle bir sürü tanıdığınızla karşılaşabiliyorsunuz zira :) Bazısının da ağzı torba değil ki büzesiniz siz sormasanız da gereksiz yorumlarını katabiliyorlar. 

Devam edelim. Öncelikli araştırmanız gereken şey gideceğiniz kişinin eğitimleri. Psikoloji mezunu olup olmadığını mutlaka araştırın. Piyasada alanda yetkin olmayan ama boşluktan ve meslek yasasının olmamasından faydalanan insanlar mevcut. Böyle birine gittiğinizde gereken desteği alamadığınız gibi size psikolojik açıdan zararı da dokunabilir. Araştırdınız yetkinliğinden emin olduğunuz bir psikolog ile görüşmeye başladınız. İlk birkaç ay boyunca psikoloğunuza güvenememeniz doğaldır. Güvenin ve terapötik bağın kurulması bir süreçtir. Kendinize zaman tanıyın ve süreci bırakmayın. Karşınızdaki nihayetinde bir insan ve sihirli değneği yok birkaç  kez gittiniz diye hayatınızı bir dokunuş yapıp her şeyi yoluna koymak gibi güçleri yok unutmayın. Hayatınızı ve kendinizi değiştirebilecek olan tek bir kişi var o da SİZSİNİZ. O dokunuşu yapabilecek tek kişi SİZSİNİZ. O güç sadece SİZDE var. 

Ayrıca dikkat etmenizi istediğim birkaç husus daha bulunmakta:

  1. Öngörüşme esnasında psikoloğunuz size yetkinliklerini anlatmalı, gerekli belgeleri göstermeli. Eğer yapmıyorsa siz isteyebilirsiniz. Ayıp olur mu diye düşünmeyin. Ruh sağlığınız fizyolojilk sağlığınız kadan önemli. 
  2. Psikologlar tavsiye vermez. Gittiniz, anlattınız size sürekli bence şöyle yap yada bunu yaparsan sorunun kalmaz gibi tavsiyeler vermesini beklemeyin.Terapiye amacına aykırı bir durumdur bu. Tabiki ara sıra size yardımcı cümleler kurabilirler ama sürekli tavsiye veren psikologtan KAÇIN.
  3. Sizinle o odanın o gün ve saatlerin dışında telefondan sosyal medyadan sürekli iletişime geçmemeli. Siz yazma isteği duyabilirsiniz yada sosyal medyadan takip etmek özel hayatını öğrenmek isteyebilirsiniz. Ama iş hesabında özel hayatını sergileyenlerden de uzak durmanızı tavsiye ederim. Profesyonel bir psikoloğun bunu yapmaması gerektiğini düşünüyorum. Psikolog her dk iletişime geçip her kararınızı ona sorarak alacağınız bir mercii değil. Bu doğru bir süreç olmaz. (Maalesef ki bunu yapan psikologlar gördüm. Bu mesleği icraa edenler adına üzücü bir gerçek bu :(
  4. Psikoloğunuz sizin arkadaşınız değildir. Evinize gelmez. Dışarda sizinle kafelerde buluşmaz. Etik kurallar çerçevesinde belli gün belli saatte gidersiniz görüşürsünüz ve iletişiminiz sonraki görüşmenize kadar orası ile sınırlı kalır. Dışarıda sizinle sosyalleşmesi psikolog seçiminizin doğru olmadığını gösterir. Maalesef her meslek grubunda olduğu gibi bu meslekte de etik ihlali yapan bir sürü psikolog olabiliyor. 
  5. Sürecinizde siz yakınlık kurmak isteyebilirsiniz, arkadaş olmak dışarıda görüşmek mesajlaşmak isteyebilirsiniz. Fakat siz talep etseniz dahi psikoloğunuzun mümkün olduğunca buna müsade etmemesi gerekmektedir. 

Yazımın devamı gelecek. Terapi sürecindeki duygusal zorluklardan ve sonrasındaki hayatımıza katkılarından bahsedeceğim. Takipte Kalın.

Senin Tepkin Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow