Trafik Kazasından Sonra Ne Yapılması Gerekir?
Trafik kazaları genelde yoğun trafiğin etkisi kimi zamanda kuralsız şoförler ve hatalı davranışlar nedeniyle oluşur. Maddi sonucu olan trafik kazalarından sonra bazı prosedürleri uygulamamız gerekmektedir.

Trafik kazaları genelde yoğun trafiğin etkisi kimi zamanda kuralsız şoförler ve hatalı davranışlar nedeniyle oluşur. Maddi sonucu olan trafik kazalarındna sonra bazı prosedürleri uygulamamız gerekmektedir. Kazadan sonra mutlaka kaza tespit tutanağı düzenlenmeli ve trafik polisi çağrılması gerekir .Maddi hasarsız durumlarda trafik polisi çağırıldığı takdirde memuru meşgul etmekten trafik polisi ceza yazabilir.
Kazadan hemen sonra hayati kontrollerin yapılması ve olay yerinde can güvenliğinin sağlanması gerekir.
Kazadan sonra yapılması gerekenler;
- Yaralıların tespiti yapılıp ambulans çağırılır,
- Araçların fotoğrafları çekilip araçlar uygun yere çekilir,
- Kaza tespit tutanağı doldurulup anlaşmazlık çıktığı vakit trafik polisi çağırılır.
Kaza Tespit Tutanağının Doldurulması
Kaza tespit tutanağı, maddi hasarlı bir kaza sonucunda kazaya karışan sürücüler arasında trafik polisi çağırmadan kendi aralarında anlaşarak düzenlendiği blegedir. Sigorta işlemi için önemli olan tutanakta tarafların görüşlerinin yazılı beyanı bulunmasıdır.
Kaza tespit tutanağı hazırlanırken kaza yapan kişiler tutanakta istenen tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde 2 nüsha olarak doldurur ve imzalar. Sigorta şirketleri ile sonradan bir sorun yaşamamak için aşağıdaki bilgilerin eksiksiz bir şekilde verilmesi gerekmektedir:
- Kazanın tarihi, saati ve yeri
- Görgü tanıkları varsa iletişim bilgileri
- Kazaya karışan tarafların kendi sürücü, araç ve trafik bilgileri
- Kaza tespit tutanağının 7 numaralı alanındaki kutucuklardan uygun olanların yanına (x) konur.
- Tutanaktaki 8 numaralı alan kaza yapan araçlardan biri yabancı plakalı ise doldurulur.
- Araracın ilk darbe aldığı yer işaretlenir
- Tutanağa çarpışma yerinin ve anının taslağı çizilir, cadde ve sokak ismi belirtilir, aracın gittiği yön işaretlenir ve yol çizgileri çizilir. Araçlar A ve B olarak işaretlenir.
- Taraflar kaza ile ilgili görüşlerini yazarlar.
- Tutanaktaki tarafların zorunlu olarak imzalaması gereken alan 12 numaralaı alndır.
Hangi Durumlarda Trafik Polisi Çağırılmalıdır?
Kaza tespit tutanağı , maddi hasarlı trafik kazalarında , kazayı kayıt altına alabilmek için polise veya sigorta şirketine gerek kalmadan taraflar doldurarak düzenlenebilir.Taraflar anlaştığı sürece polisin çağrılmasına gerek yoktur fakat aşağıdaki durumlarda polisin gelmesi gerekmektedir;
- Taraflar arasında anlaşmazlık olduğunda
- Kazaya karışan sürücülerden biri alkollü olması ya da akli dengesinin yerinde olmaması
- Kazaya karışan sürücülerden biri ehliyetsiz olduğunda ya da ehliyetin, kullandığı araç için yetersiz olması
- Kaza yapan aracın sürücüsünün yaşının küçük olması
- Kazaya karışan bir aracın resmi plakalı olması
- Kazaya karışan bir aracın trafik sigortasının olmaması
- Kazada ölüm ve yaralanmaların olması
- Kazada kamu mallarının zarar görmesi
Trafik Kazasından Sonra Sigorta İşlemleri
Kaza tespit tutanağı , kaza yapıldıktan sonra 5 iş günü içinde sigorta şirketine verilmesi gerekir. Sigorta verilen hasar ihbarı ile birlikte hasar dosyası açar ve işlemler başlanmış olur. Sigorta şirketi belgelerin gönderilmesinden sonra 3 iş günü içerisinde ilgili evrakları Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine göndermelidir.
Sigorta şirketleri sürücülerin kusur oranlarına göre dosyayı sonuçlandırır.Sürücünün sonuca 5 gün içinde itiraz etme hakkı vardır.Anlaşma sağlanamaz ise tespit tutanağı Tutanak Değerlendirme Komisyonuna gönderilir. İlgili Komisyon 3 iş günü içerisinde dosyayı sonuçlandırır.
Bu aşamadan sonra araç eksperlerinin çıkarmış oldukları tamir masrafları sigorta şirketi tarafından haklılık payına göre ödenir.
Senin Tepkin Nedir?






